مسائل حل نشده گوناگون که موجب ترومای روانی برای افراد می شود، با گذشت زمان و در دوران خاصی که فرد از نظر روانی تحت فشارهای مختلف قرار می گیرد، امکان دارد به شکل اختلال در روان او ظاهر شود. اختلال دو قطبی شامل سیکل های نوسانی بین حالات خلقی متفاوت می شود. نام دیگر این بیماری شیدایی، افسردگی است و در دوره های مختلف سنی امکان بروز دارد.
هر چند علت برخی از اختلالات روانی به ژنتیک افراد باز می گردد، ولی توجه به عوامل محیطی در بررسی نوع بیماری و درمان آن بسیار حائز اهمیت می باشد. اختلالاتی مانند افسردگی مداوم، اضطراب فراگیر و … میتوانند در ایجاد بیماری دو قطبی موثر باشند. خود بزرگ بینی، تحریک پذیری هیجانی و شناختی، از عمده نشانه های بیماری دو قطبی در افراد مبتلا می باشد. باید توجه داشت که نشانه های مختلف دوره های دو قطبی (شیدایی و افسردگی)، شباهت بسیاری به اختلالات دیگر دارند، ولی با کنار هم قرار دادن نشانه های هر دو دوره و توجه به آنها، می توان به تشخیص بیماری دو قطبی رسید.
رشد بیماری دوقطبی در صورت عدم توجه به مراقبت و درمان اتفاقی غیر قابل انکار می باشد. البته توسعه این بیماری در بخش های مختلف روان افراد به شناخت ها، عوامل محیطی، کار، خانواده و دیگر پارامترها نیز بستگی دارد. با شناسایی این نشانه ها و مراجعه به یک روانشناس متخصص می توان از پیشروی این بیماری جلوگیری کرده و آن را کنترل کرد. در این مطلب با انواع اختلال دو قطبی، نشانه ها و تاثیرات آن آشنا می شویم و در پایان به معرفی یک روان درمانگر خوب در اصفهان خواهیم پرداخت.
اختلال دوقطبی نوع اول
بیماری دو قطبی در درجات مختلفی با توجه به شدت و ضعف نشانه ها در بیماران دسته بندی می شود. مانیا و هیپومانیا، نام هایی است که به ترتیب برای انواع شدید و خفیف این بیماری گذاشته شده اند. یکی از ویژگی های این نوع بروز آن در اوایل سنین جوانی می باشد. بیمارانی که به دوقطبی نوع اول مبتلا هستند، در بیشتر اوقات شبانه روز خلقی غیر طبیعی (به شدت بالا و یا به شدت پایین) دارند.
این نوسانات به شکلی بسیار مشخص و ناهنجار در افراد بروز می کند که برای اطرافیان آنها بسیار ملموس و قابل تشخیص می باشد. نشانه های این بیماری به صورت شدت یافته در دوره های 4 روزه تا یک هفته تغییر می یابد. این علائم در نوع اول و دوم مشترک بوده و تنها تفاوت آنها میزان شدت بروز در بیماران مبتلا می باشد.
اختلال دو قطبی نوع دوم
در هیپومانیا، نشانه های بیماری به شکلی خفیف تر از نوع قبل بروز می یابد. همانطور که بیان شد دوره های شیدایی، چهار روز الی یک هفته و دوره های افسردگی در این افراد تا دو هفته نیز به طول می انجامد. زمان ابتلا به دو قطبی نوع دوم در افراد، غالبا از سنین پایان نوجوانی (یعنی 13 سالگی) تا اوایل سنین بزرگسالی می باشد. در این نوع از بیماری دو قطبی، نوسانات خلقی به شکلی پایدارتر از نمونه قبلی ظاهر می شوند و به همین جهت تشخیص بیماران مبتلا به آن دشوارتر از نمونه قبلی می باشد. اختلالات خلقی و تغییر میزان عملکرد در این افراد موجب افت شدید، تعاملات سازنده اجتماعی می شود. حملات مکرر خلقی، رفتارهای اغراق شده که برخاسته از هیجانات عمیق در این افراد است، از نشانه های بارز اختلال دو قطبی نوع دوم می باشد.
نشانه های بیماری دو قطبی
همانطور که اشاره شد، در حین بررسی این علائم باید به این نکته دقت داشت، که میزان شدت این نشانه ها در نوع اول و دوم بیماری دو قطبی متفاوت می باشد. طول دوره های شیدایی و افسردگی در نوع اول و دوم، موضوعی است که باید در شناخت علائم این بیماری در افراد، مورد توجه قرار گیرد. از آنجایی که نشانه های این بیماری در طول دوره های شیدایی و افسردگی با توجه به سطح خلق، متفاوت می باشد، دقت به نشانه های هر دو دوره در یک فرد، از نکات پر اهمیت در تشخیص این بیماری در افراد است.
نشانه هایی که در دوره شیدایی از افراد مبتلا بروز می کند، عبارتند از عدم تمرکز، افزایش فعالیت جسمی و جنسی، پرش افکار، فعالیت های هدفمند، کاهش خوراک و خواب، افزایش اعتماد به نفس و خود بزرگ بینی، پرحرفی، فعالیت های پرخطر و پرریسک، ولخرجی و بی مبالاتی جنسی. نشانه های بیماری دو قطبی در دوران افسردگی نیز عبارتند از خلق پایین، کاهش علاقه و لذت، بی خوابی و یا پرخوابی، کندی روانی، خستگی های مفرط، احساساتی مانند شرم، حس گناه و بی ارزشی، کاهش توانایی تفکر و تمرکز، افکار مکرر درباره خودکشی و مرگ.
درمان بیماری دو قطبی در اصفهان
یکی از عواملی که موجب به تاخیر افتادن درمان اختلالات روانی گوناگون می شود، پنهان بودن این اختلالات و همچنین توجیه حالات روانی و هیجانی متعددی است که از نشانه های این اختلالات به شمار می روند. این فاکتور در رابطه با بیماران مبتلا به انواع دو قطبی به دلیل حالات ناشی از خود بزرگ بینی و اعتماد به نفس مخرب، بیشتر وجود دارد. باید توجه داشت که عدم دقت به این نشانه ها و مراجعه نکردن به قصد درمان در این بیماری ها به روانشناس متخصص، می تواند آسیب های جدی بعدی مانند بیماری های روانتنی و اتفاقاتی مانند خودکشی و … را به همراه داشته باشد.
دکتر شقایق بازرگان با فعالیت های گسترده در زمینه مشاوره، درمان، تدریس و برگزاری کارگاه های آموزشی، یکی از بهترین روان درمانگرها در اصفهان می باشد. استفاده از متدهای مختلف روانشناسی مانند طرحواره، CBT، REBT و … به منظور ارائه مشاوره در زمینه های مختلف و درمان اختلالات روانی مانند دو قطبی، وسواس، افسردگی و … از تخصص های ایشان می باشد. همشهریان عزیز می توانند به وسیله تماس با شماره های ارائه شده در وب سایت، جهت دریافت نوبت مشاوره اقدام نمایند.
هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!