بسیاری از انسان ها به ترس از وضعیت های متفاوت، به شکلی که اغلب نامعقول به نظر می رسد، مبتلا هستند و این ترس می تواند به طور پایدار در ذهن شان باقی بماند. این اختلال که به نام فوبیا شناخته می شود، به ترسی شدید و غیرمنطقی اشاره دارد که ممکن است منجر به حملات عصبی و مشکلاتی برای فرد شود. در این مقاله به معرفی این اختلال، دلایل بروز آن، و معرفی انواع آن ها خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.
شناخت بیشتر از فوبیا
افرادی که از این نوع اختلال رنج می برند، ترسی از وضعیت ها و موقعیت های خاص دارند که برای اکثر مردم تهدیدی واقعی ندارند. همچنین ممکن است نسبت به اشیاء و حیوانات و حتی نسبت به کارهای خاص هم ترس و واهمه داشته باشند. لازم به ذکر است که افرادی که در زندگی خود افسردگی را تجربه کردند، بیشتر به اختلال فوبیا دچار می شود، بنابراین لازم است که در اسرع وقت برای درمان افسردگی خود مراجعه کنند.
دلایل بروز این نوع اختلال
فوبیا می تواند به عوامل متعددی بستگی داشته باشد، اما یکی از رایج ترین علل آن، عوامل ژنتیکی است. به عبارت دیگر، اگر در سوابق خانوادگی، تجربه هایی از این اختلال باشد، امکان بروز آن در افراد همان خانواده به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. همچنین، تجربیات و اتفاقات ناگواری که در دوران کودکی رخ می دهد، می تواند موجب بروز ترس های شدید و در نهایت فوبیا شود.
انواع فوبیا را بیشتر بشناسید؟
همانگونه که در بخش قبلی اشاره شد، انواع متعددی از فوبیا وجود دارد و هر کسی احتمالاً با ترس شدیدی در مواجهه با شرایط گوناگون روبرو شود. در ادامه، می خواهیم به بررسی انواع رایج فوبیاها بپردازیم.
تنگنا هراسی
نام دیگر این اختلال اضطراب، کلاستروفوبیا می باشد که در آن، افراد ترس و نگرانی شدیدی از ورود به مکان های کوچک و بسته دارند. افرادی که از این فوبیا رنج می برند، اغلب احساس می کنند که در این مکان ها گیر افتاده اند و توانایی خروج از این محیط ها را ندارند. این اختلال می تواند منجر به حملات عصبی نیز شود.
ترس از حوادث طبیعی
این اختلال به این صورت است که فرد در صورت مواجه شدن با پدیده های طبیعی مانند طوفان، سیل، رعد و برق و غیره دچار ترس شدیدی می شود و این اختلال فوبیا می تواند باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای فرد شود.
هراس از حیوانات
در طی این فوبیا، فرد هنگام روبرو شدن با حیواناتی نظیر عنکبوت، سوسک، مار، ماهی و … احساس ترس شدید می کند و ممکن است احساساتی مانند وحشت را نیز تجربه کنند.
ترس از محیط های باز و وسیع (آگورافوبیا)
افرادی که این نوع اختلال را دارند معمولاً از ورود به محیط های باز، جمع های بزرگ و همچنین مکان های عمومی دوری می کنند؛ زیرا این نگرانی که نمی توانند از آن خارج شوند به سراغشان می آید. همچنین افراد مبتلا به این فوبیا در زمان مراجعه به مکان های بزرگی مانند بازار دچار حمله های ناگهانی از جمله، لرزش بدن، تپش قلب، مشکلات تنفسی، سیاهی رفتن چشم همراه با ترس و وحشت زیاد می شوند و گاهی این علائم آنقدر شدید هستند که فرد تصور می کند به سکته قلبی دچار شده است و باید خیلی سریع به بیمارستان منتقل شود.
گلوسوفوبیا
افرادی که مبتلا به این فوبیا هستند، باعث می شود که از صحبت کردن در برابر دیگران احساس ناراحتی و اضطراب شدید کنند. و همچنین وقتی که تصور انجام این کار را می کنند با لرزش بدنی و استرس شدیدی نیز، روبه رو می شوند. برای درمان این فوبیا، حتماً باید با بهترین روانشناس اصفهان مشورت کرد و از او در این زمینه راهنمایی خواست.
وحشت از ارتفاع (آکروفوبیا)
این افراد موقعی که بر روی پشت بام، پل و… قرار می گیرند دچار نوعی وحشت می شوند. این اختلال با علائمی مانند سرگیجه، لرزش پاها و… مشخص می شوند. ممکن است حتی فرد در هنگام مواجه شدن با این شرایط بیهوش شود.
آویاتوفوبیا
کسانی که دچار این اختلال هستند، توانایی سوار شدن در هواپیما یا هلیکوپتر را ندارند و به شدت می ترسند.
واهمه از دندان پزشکی
در مورد این نوع هراس باید گفت که فرد از رفتن به این دندان پزشکی می ترسد و ممکن است سلامت و بهداشت دهان او را به خطر بیندازد. شاید خاطره ای ناخوشایند از دندان پزشکی که در گذشته فرد اتفاق افتاده، سبب بروز این نوع فوبیا باشد.
خون هراسی یا هموفوبیا
بسیاری از افراد در طی آزمایش خون گرفتن یا خونریزی با مشکلاتی مانند پایین آمدن فشار خون مواجه شوند و حتی ممکن است از هوش بروند. بهترین راهکار برای درمان این فوبیا، شرکت در جلسات روانکاو خوب در اصفهان است تا راهبردهای مفید و لازم را در مواجهه با این اختلال فرا بگیرید.
خوف از تاریکی
معمولاً این افراد از شب و تاریکی می ترسند. این نوع فوبیا بیشتر در کودکان دیده شده است و اگر به موقع درمان نشوند ممکن است این روند تا بزرگسالی ادامه داشته باشد.
جمع بندی
اختلالات اضطرابی و نگرانی ها می توانند زندگی روزمره تان را به چالش بکشند و تأثیرات منفی ای بر روابط، کارآیی و کیفیت زندگی شما داشته باشند. پذیرفتن این واقعیت که به دنبال بهبود روحیه و کاهش اضطراب خود هستید و به دنبال ایجاد تغییرات مثبت در زندگی تان می روید، قدم اساسی است. همچنین، در این مسیر، اهمیت صبر و پیگیری را نیز به خاطر داشته باشید. پیشنهاد می کنم تا به بهترین مشاوره خانم اصفهان مراجعه کرده و با همکاری دکتر شقایق بازرگان، بهبودی در اضطراب هایتان را تجربه کنید و توانایی های جدیدی در مدیریت این اختلال پیدا کنید.
هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!